Άργκαν

Έλαιο Argan: Ένα θαύμα της ΚοσμετολογίαςArgan-Oil

Το έλαιο Argan παράγεται από τους καρπούς του δένδρου Αrgan (Arganiaspinosa), που ευδοκιμεί σε περιοχές της Μεσογείου και κυρίως στο Μαρόκο.  Χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες οι μαροκινοί το αποκαλούν «Υγρό Θεό» ή «υγρό χρυσάφι» της ερήμου.

Το Argan Oil αποτελεί μυστικό ομορφιάς για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι γυναίκες της περιοχής του Μαρόκου το χρησιμοποιούν στην καθημερινή φροντίδα του προσώπου και του σώματος, βοηθώντας στην ενυδάτωση του ξηρού ή σκασμένου δέρματος αλλά και στην αντιμετώπιση των ρυτίδων.

Σήμερα είναι παγκοσμίως γνωστό για τις θρεπτικές, τις θεραπευτικές και τις καλλυντικές του ιδιότητες. Στο χώρο της Κοσμητολογίας το έλαιο άργκαν αποτελεί ένα πολύτιμο,  συστατικό.

Η αντιγηραντική και ενυδατική δράση του Arganoilβοηθά την επιδερμίδα να διατηρεί την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τη νεανική της όψη.

 

► Σύνθεση

Το μυστικό των χρήσιμων ιδιοτήτων του φαίνεται ότι κρύβεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (80%). Επιπλέον, αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές βιταμίνης Ε, ενώ περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, σκουαλένιο, φαινόλες και καροτένια, που δρουν εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Περιέχει 70,2 mg βιταμίνης Ε ανά 100 γραμ., (βιταμίνη πολύ σημαντική για το δέρμα). Για τους λόγους αυτούς αποτελεί ένα θρεπτικό, ενυδατικό και αντιρυτιδικό έλαιο.  

Η σύσταση του ελαίου Argan

Το  Argan Oil αποτελείται από:

Οι ιδιότητες του ελαίου Argan

Το σύνολο των θαυματουργών ιδιοτήτων του ελαίου Argan συνοψίζονται παρακάτω:

  • Aντιρυτιδικό
  • Αντιοξειδωτικό
  • Ανανεώνει τα κύτταρα
  • Μειώνει το βάθος των ουλών
  • Ανακουφίζει στα εκζέματα
  • Κατά της νεανικής ακμής
  • Ισορροπεί την παραγωγή σμήγματος
  • Ενυδατώνει σε βάθος
  • Χρησιμοποιείται κατά των ραγάδων
  • Καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα
  • Δυναμώνει τα μαλλιά και δίνει λάμψη στην τρίχα
  • Θρέφει τις σπασμένες άκρες των μαλλιών
  • Ανακουφίζει από τη φαγούρα
  • Ενισχύει τα αδύναμα νύχια
  • Επουλώνει από τα εγκαύματα

Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε ότι το έλαιο άργκαν έχει θαυμάσιες ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Έχει ειπωθεί από τους ειδικούς, ότι: «Άτομα που καταναλώνουν στη διατροφή τους μαγειρικό Argan Οil, προσβάλλονται σπανιότερα από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, φαίνεται ότι το Argan Οil μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης στο αίμα» 

► Argania spinosa

Το δένδρο αναπτύσσεται στην ημιερημική ζώνη της Σαχάρας αν και κάποτε κάλυπτε όλη τη Βόρειο Αφρική. Σήμερα προστατεύεται από την UNESCO, σαν παγκόσμιος πολιτιστικός θησαυρός. Είναι ένας αειθαλής αγκαθωτός θάμνος με διάρκεια ζωής 150-200 χρόνια και  μπορεί να φτάσει τα 8-10 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι μικρά ωοειδή με στρογγυλευμένη κορυφή. Η περίοδος ανθοφορίας είναι τον Απρίλιο, τα άνθη είναι μικρά, με πέντε πέταλα σε χρώμα απαλό κίτρινο-πράσινο. Ο καρπός είναι 2-4 cm μακρύς και 1.5-3 φαρδύς. Έχουν μια παχιά πικρή φλούδα που περιβάλλει ένα πολτώδη καρπό με πολύ γλυκιά μυρωδιά αλλά δυσάρεστη γεύση. Αυτός με τη σειρά του περιβάλλει ένα πολύ σκληρό κουκούτσι που περιέχει έναν, καμιά φορά και δύο ή τρείς σπόρους, πλούσιους σε λάδι. Ο καρπός θέλει ένα χρόνο να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του και τελικά ωριμάζει τον Ιούνιο με Ιούλιο του επόμενου έτους.

Έχει  βαθύ ριζικό σύστημα που προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση στα βόρεια της έρημου Σαχάρας. Τις περιόδους εκτεταμένης ξηρασίας δεν κάνει καρπούς. Αυτό το εκπληκτικό δένδρο αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1510 από τον εξερευνητή Λέοντα τον Αφρικανό και καλύπτει σήμερα μια τεράστια πεδιάδα 2,5 εκατομμυρίων εκταρίων.

Η παραγωγή του ελαίου Αrgan, που γίνεται κατά κύριο λόγο με παραδοσιακές μεθόδους, είναι μια μακρά διαδικασία. Κάθε κουκούτσι πρέπει να ανοιχτεί ώστε να αφαιρεθούν οι σπόροι και λέγεται ότι για να παραχθεί ένα λίτρο λαδιού χρειάζονται 20 ώρες δουλειάς.

Η Argania spinosa καλλιεργείται σήμερα συστηματικά σε μεγάλες εκτάσεις και οι καρποί της συλλέγονται μηχανικά. Η κυβέρνηση του Μαρόκου, μάλιστα, επιδοτεί την καλλιέργεια του συγκεκριμένου δένδρου.