ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ

Prunus amygdalus

ΓΕΝΙΚΑ

H αμυγδαλιά  φύεται σε όλες σχεδόν τις θερμές και ξηρές περιοχές της Παρα-μεσογειακής ζώνης όπου καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια. Είναι δένδρο φυλλοβόλο με ύψος από 4 ώς 12 μέτρα, κορμό διαμέτρου μέχρι 30 εκατοστά και φύλλα ελλειψοειδή, λογχοειδή και οδοντωτά.

Για τους Έλληνες, στους αρχαίους χρόνους ήταν σύμβολο γονιμότητας και για τους Μωαμεθανούς το σημάδι της ουράνιας ελπίδας.

Στην Ελλάδα η αμυγδαλιά είναι σύμβολο της αναγέννησης της φύσης,  προάγγελος της άνοιξης και επακόλουθα του έρωτα. Αυτός είναι και ο λόγος που ενέπνευσε το έργο πολλών καλλιτεχνών.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης (21%), σιδήρου, ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμινών Β. Περιέχουν επίσης υψηλό ποσοστό λίπους (κοντά στο 50%), με πολλά μονοακόρεστα (39%) και λίγα κορεσμένα (3,7%).

Αποτελεί πολύτιμη τροφή για τον οργανισμό.

Τα διαφορετικά μέρη του φυτού (άνθη, φλοιός, καρπός),  έχουν χρησιμοποιηθεί, παραδοσιακά, σε διάφορες θεραπείες, όπως του κοκίτη, της χολής και σε φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος.

Το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά σαν μαλακτικό, ενυδατικό και θρεπτικό συστατικό.