ΣΤΑΦΥΛΙ

ΓΕΝΙΚΑ

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι που ονομάζεται και κλήμα (Vitis Vinifera), είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του είναι ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες.

Αναφορές στο σταφύλι γίνονται στα Ομηρικά ‘Eπη, όπου στα συμπόσια των ηρώων δεσπόζει η κατανάλωση σταφυλιού.  Αναφορές στην άμπελο,  γίνονται και σε διάφορες ιερογλυφικές επιγραφές, αλλά και σε ζωγραφικές αναπαραστάσεις πάνω σε τοίχους, παρουσιάζονται άνθρωποι να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια. Οι εικόνες και οι γραφές αυτές χρονολογούνται στο 2500 π.Χ.

 

 

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ – ΧΡΗΣΗ

Το σταφύλι είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνες Α, Β και C, σε φλαβονοειδή, ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη. Από τα κουκούτσια του δε προέρχεται έλαιο, που περιέχει βιταμίνη Ε και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (Ω3).

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το σταφύλι για την επούλωση πληγών και την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων αλλά και γυναικολογικών προβλημάτων. Το σταφύλι έχει  αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που το κάνουν ιδανικό συστατικό και στην κοσμητολογία, που το χρησιμοποιεί για τη μείωση των ρυτίδων, τη σύσφιξη της επιδερμίδας και την ενυδάτωση.