ΡΟΔΙ

Punicagranatum

ΓΕΝΙΚΑ

Σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας, το ρόδι είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χαρίζουν υγεία και ευεξία. Ο σοφός Σολομών περιέγραφε τα ρόδια στο «Άσμα Ασμάτων» ως σύμβολο των ωραίων αισθημάτων που κρύβονται κάτω από τραχύ κάλυμμα.

Είναι Ασιατικής προέλευσης καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και φυσικά στην Κρήτη από τα αρχαία χρόνια.

Είναι ο καρπός που με τη βοήθειά του ο Άδης γοήτευσε την Περσεφόνη και κατάφερε να την απαγάγει και να την κρατήσει στον Κάτω Κόσμο. Αποτέλεσε έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Η ροδιά ήταν αφιερωμένη στην  Ήρα, προστάτιδα του γάμου  και θεωρούνταν σύμβολο γονιμότητας και αγάπης.  Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Bουδισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη. Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας (αν και συνδέεται και με το θάνατο), γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Μάλιστα, έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα. Μυηθείτε κι εσείς στα μυστικά του ροδιού και μάθετε γιατί τόσοι πολιτισμοί και τόσες θρησκείες έχουν το ρόδι ως σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας. 

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΧΡΗΣΗ

Περιέχει υψηλά ποσοστά πολυφαινολών όπως anthocyanins, gallotannins, andEllagitannins με ισχυρή αντιοξειδωτική και στυπτική δράση.

Περιέχει βιταμίνες especially C and B-type, minerals, citric acid and sodium citrate,

Παραδοσιακά μέσα στους αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί σαν φάρμακο, ακόμα και σε δερματικές παθήσεις.

Συνιστάται σαν στυπτικό.

Έχει αντιοξειδωτική δράση.

Υποστηρίζει την προστασία του δέρματος ενάντια στην UV ακτινοβολία.