ΑΒΟΚΑΝΤΟ

ΓΕΝΙΚΑ

Λέγεται ότι  πρωτοεμφανίστηκε στο νότιο Mεξικό, ενώ καλλιεργούνταν ευρέως από τη Βραζιλία έως το Περού πολύ πριν την άφιξη των Ευρωπαίων στη Λατινική Αμερική. Σήμερα το αβοκάντο καλλιεργείται εμπορικά στις HΠA, στα τροπικά νησιά της Καραϊβικής, στην Αυστραλία, τη νότια Αφρική, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και στη νότια Ισπανία, τη Γαλλία και την Kρήτη.

 

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ- ΧΡΗΣΕΙΣ

Είναι πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, κάλιο, που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των κυττάρων και της καρδιάς, βιταμίνη E, φυλλικό οξύ και λουτεΐνη (ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση). Επιπλέον, διευκολύνει το σώμα να απορροφήσει περισσότερα λιποδιασπώμενα συστατικά από τις τροφές, όπως A και B καροτίνη, λουτεΐνη κ.ά.

Το αβοκάντο αποτελεί ιδιαίτερα ευεργετική τροφή για τον οργανισμό μας. 

Το αβοκάντο έχει σημαντική συνεισφορά και στην κοσμητολογία. Πλούσιο καθώς είναι σε βιταμίνες A, B, C και E, διαθέτει σημαντικές ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Το λάδι αβοκάντο, που προέρχεται από τη σάρκα του φρούτου, χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως φορέας διάλυσης των αιθέριων ελαίων, αλλά και ως βασικό φυτικό λάδι για μασάζ. Είναι υποαλλεργικό και έχει τη δυνατότητα να εισχωρεί στην επιδερμίδα, δρώντας ενυδατικά και μαλακτικά.