Δίκταμος

Origanum dictamnus

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο δίκταμος (δίχταμο) είναι πολυετές ενδημικό φυτό της Κρήτης γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του.  Λέγεται και έρωντας, σταθάρι, σταμνόχορτο, σταματόχορτο, στοματόχορτο. Φύεται σε ορεινές περιοχές, στις  απότομες πλαγιές φαραγγιών και χαραδρών αλλά και σε απόκρημνους παραλιακούς βράχους.

Είναι χαμηλός ημιξυλώδης θάμνος, που οι βλαστοί του φθάνουν τα 40 εκ. Το φυτό είναι τριχωτό και έχει μια βελούδινη υφή. Τα φύλλα είναι πρασινόλευκα, τα λουλούδια του ροζ, και το άρωμα του θεσπέσιο.

Στην  αρχαιότητα θεωρούσαν το δίκταμο ικανό να απορρίπτει τα σιδερένια τόξα από τα πληγωμένα σώματα. Ο Αριστοτέλης μας διηγείται ότι: «όταν τα αγριοκάτσικα του Ψηλορείτη  πληγώνονταν από βέλη κυνηγών, έτρωγαν δίκταμο ή τον μασούσαν και τον έβαζαν πάνω στην πληγή τους, για να απομακρύνουν το δηλητήριο και το ίδιο το βέλος και να προστατευθούν.»   Ο Διοσκουρίδης θεράπευε τις πληγές που οφείλονταν στον πόλεμο. Σύμφωνα με τη μυθολογία η  Αφροδίτη θεράπευσε με αυτό τον Αινεία στον Τρωικό πόλεμο. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το φυτό σαν έμπλαστρο για τους πνεύμονες και τα πρηξίματα.

Θεωρείται ότι προσδίδει δύναμη και ζωτικότητα στους γερασμένους και αδύναμους οργανισμούς γι’ αυτό και ονομάζεται «έρωντας», το φυτό της νιότης. Τίποτα καλύτερο από ένα λουτρό μέσα στο οποίο θα ρίξουμε φύλλα δίκταμου.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ- ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Από τις σημαντικότερες ιδιότητες  του δίκταμου είναι η αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή του δράση.

Θεωρείται από τον απλό κόσμο «φάρμακο», αφού  παραδοσιακά:

Λόγω των επουλωτικών και στυπτικών ιδιοτήτων του, έχει χρησιμοποιηθεί για να  καταπραΰνει τους πόνους στομάχου και εντέρου, αλλά και σαν κατάπλασμα  στα αποστήματα και στα σπυριά.

Χρησιμοποιείται σαν διουρητικό.