Το υαλουρονικό οξύ είναι  πολυσακχαρίτης, πολυμερές του γλυκουρονικού οξέος, και της Ν-ακετυλογλυκοσαμίνης.

Είναι ένα φυσικό συστατικό, υδρόφιλο σε πολύ μεγάλο βαθμό, που μπορεί να προσελκύσει και να συγκρατήσει ποσότητα νερού έως και 1.000 φορές το βάρος του. Αποτελεί κύριο συστατικό της θεμέλιας ουσίας του δέρματος, ανευρίσκεται και στον ανθρώπινο συνεκτικό ιστό και στο εξωκυττάριο υλικό.

Η υδρόφιλη ιδιότητα του υαλουρονικού οξέος είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας του δέρματος, αλλά και άλλων ιστών, όπως θα δούμε παρακάτω.

Η μεγαλύτερη ποσότητα ΗΑ βρίσκεται στον ιστό του δέρματος: περίπου 7-8g σε κάθε ενήλικο, που αντιστοιχεί στο 50% περίπου του συνόλου του σώματος (το υπόλοιπο βρίσκεται στα μάτια και στις αρθρώσεις των οστών).

Το δέρμα περιέχει 0.5mg/ml και η επιδερμίδα περιέχει 2 – 4mg/ml ΗΑ.

Ο χρόνος ημιζωής του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα είναι λιγότερος από μία ημέρα. Το 1/3 του συνολικού ΗΑ του σώματος χάνεται και αναπληρώνεται κάθε ημέρα.

Η ποσότητα υαλουρονικού οξέος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, φθάνοντας στο 50% της αρχικής ποσότητας της ζωής μας στην ηλικία των 40 χρόνων, ενώ μετά το 60ο έτος πέφτει στο 10% σχεδόν. Αυτή η μείωση παρατηρείται παντού στον οργανισμό τόσο στο δέρμα όσο και στις αρθρώσεις και στα μάτια.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

  • Ελέγχει το περιεχόμενο του νερού στους ιστούς
  • Επιβραδύνει τη διάχυση του νερού από το χόριο προς την επιδερμίδα, αυξάνοντας την υδάτωση στο δέρμα.
  • Προσφέρει ελαστικότητα και απορροφητικότητα δρώντας ως λιπαντικό.
  • Επιτρέπει στο δέρμα την καλύτερη αντοχή στις μηχανικές επιρροές και τα τραύματα και στα επιθηλιακά κύτταρα την αυξημένη μετανάστευση. Βοηθά στο σχηματισμό νέων δερματικών κυττάρων και στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων. Αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη ποσότητα ΗΑ που βρίσκεται στα τραύματα, εγκαύματα και άλλες φθορές του δέρματος.
  • Συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και άλλων ουσιών που συμμετέχουν στη διατήρηση της δομής του δέρματος.
  • Προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και μεταφέρει πρωτεΐνες και μεταβολίτες στα μεσοκυττάρια διαστήματα.